Ciasto
Nadzienie
Miękką margarynę ucieramy, a następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i jajka. Na koniec dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3.
Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy cienko palcami 2/3 ciasta na spód, nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta wkładamy do lodówki.
Rozmrożone jabłka podgotowujemy lekko w garnku, co pewien czas mieszając, aby się nie przypaliły. Gdy jabłka się zagotują zdejmujemy z ognia i zostawiamy aż przestygną. Dodajemy cynamon i cukier waniliowy oraz lekko przyprażony na patelni słonecznik. Całość mieszamy i rozprowadzamy równomiernie na cieście.
Na jabłka dajemy pozostałą część ciasta. Można ją rozwałkować, pociąć radełkiem i układać w kratkę.
Piec w 180 stopniach około 1 godzinę.